01 oktoober 2013

Pintsaku-kaart. Õpetus

Püüan täna samm-sammult kirja panna, kuidas ma tegin pintsaku-kaarti. Esimene katsetus on siin postituses. Kiigake kindlasti sinna ka, sest ma "õmblesin" untsuläinud pintsaku asemele uue! :)

Nüüd aga varuge aega - tuleb pikk postitus paljude piltidega.
Põhiliselt läheb vaja üht A4 suurust kartongi  (300 g/m²) pintsakuks, üht sama suurt, veidi õhemat (160-200 g/m²) paberit särgiks ja sobivat disainpaberit vestiks. Lisaks tükike paela, needid ja/või nööbid.


Alustame pintsakust. Selleks lõika kartongist välja ristkülik suurusega 14x24 cm. Mõõda kummaltki küljelt 6,5 cm ja tee murdejooned. Vaata joonist:


Nüüd mõõda reväärid. Esihõlma ülemisest servast märgi ära 3 cm ja esiservast ülevalt 7,5 cm. Tee murdejooned ja pööra reväärid pintsaku peale. Võid reväärid jättagi nii. Aga kui soovid, et oles "nagu päris", siis lõika reväär kitsamaks nii ülevalt kui küljelt (umbes 0,5 cm ülemisest nurgast) ja lõika sisse väike sälk. Tegin selle jaoks ka joonise. Mul on endale tehtud šabloonid, nii on järgmisel korral lihtsam. Printida tuleks see joonis A4 suurusele paberile servast serva. Kui sul on võimalik (fototöötlusprogrammis  näiteks) määrata printimiseks pildi suurus, siis see on 210 × 297 mm. Olenevalt printerist ja programmist võib pildi suurus varieeruda, sellepärast on joonise peal ka mõõdud, et saaksid üle kontrollida. 



Kui nüüd reväärid on olemas, võid selle servadele ja esiservale sobiva pliiatsiga õmblused joonistada. Mina kasutasin selleks hõbedast geelpliiatsit. Lõika samast kartongist välja üks tasku suurusega 1x2 cm ja kaks taskut 1x3 cm. Nende servad jooni samuti pliiatsiga üle ja siis kleebi pintsakule. Rinnataskusse võid pista paberist rätiku või ka väikese lilleõie. Ümarda ülemised nurgad (õlad). Nüüd on pintsak valmis.


Asume särgi juurde. Selleks vajad paberit suurusega 17x20 cm. Murra see pooleks. Mõõda ülevalt servast 3 cm. Lõika see osa ära tagumiselt küljelt ja esimesele poolele tee sisselõiked 3 cm kaugusele. Murra krae pooleks. Krae valmislaius on 1,5 cm. Mõõda krae ülemisest servast 3,5 cm kummaltki poolt ja murra kraenurgad keskele. Krae otstest tuleb veidi üle cm maha lõigata nii, et nurgad saaksid keskel kokku. Krae sisemisele poolele võib murdejoonest kahele poole teha ka väikesed sisselõiked ehk siis kitsa kolmnurga välja lõigata (märkisin järgmisel pildil mustade joontega). Muidu kipub sisemisele poolele kergesti volt sisse tulema. Krae on valmis. Lõika veel õlad natuke madalamaks (0,5 cm külgedelt) ja särk on valmis!


Järgmiseks valmistame vesti. Selle võid samuti välja lõigata ülevalpool oleva joonise järgi või kujundada ise sobiva lõike. Taskud lõika sama suured kui pintsakul. Keskele liimisin ma 1 cm laiuse nööbiliistu. Pane tähele, et selle vesti liist sai natuke valesti! Alumise otsa diagonaalne lõige peab olema tegelikult teises suunas. Vesti servad, tasku ja liistu servad töötlesin distress tindiga. Vestile võid lisada ka uuri taskusse. See pane siis enne taskute kinnitamist paika. Võid kinnitada selle enne tasku külge, siis on lihtsam. Liistule said neetidest nööbid, võid kasutada ka tavalisi väikseid nööpe. Vest sai ka valmis.


Nüüd hakkame riietuma! :) Tee lipsule sõlm. Kinnitasin selle ka liimiga, et lahti ei jookseks. Liimi lips krae alla. Liimi kohale vest. 


Liimi kraenurgad keskele kokku lipsu ja vesti peale. Nüüd veel pintsak selga, nööbid ette ja võibki peole minna! Selleks kleepisin särgi tagumise poole pintsaku seljaosale. Kasutasin kahepoolset teipi, väiksemate vidinate jaoks pulgaliimi ja nööbid liimisin Moment Kristalliga. Valmis kaart näeb välja selline:


Seestpoolt ka. Lisasin sisse "firmamärgi", mida saab edukalt kasutada rahataskuna. 


Ja särgi sees on peidus õnnesoovid. Need kujundab igaüks ise vastavalt oma maitsele.


Siin on veel üks variant, mis sündis tänu valesti murtud reväärile. Lõikasin siis reväärid hoopis maha ja liimisin asemele uued, musta värvi. Mustad taskud siis ka. Vesti paber on prinditud. Sellele pintsakul jäid õlad ümardamata, aga võib ka nii.



Ja lõpetuseks paar ühispilti! Toredat meisterdamist! Kui hätta jääd, küsi julgesti!



Kui näitad oma pintsakukaarti blogis, kodulehel või FB-s, siis oleks tore, kui viitaksid ka sellele õpetusele! :) Lisaks võid oma valminud pintsaku linkida siia kommentaaridesse.

22 kommentaari:

  1. väga toredad tööd ja õpetus on kindlasti abiks kui enne pole teinud selliseid kaarte

    vaatan ja vaatan ja kavatsen sinu järgi enda järgmistel ülikondadel ümarad õlad teha, tundub kuidagi "pehmem" ja õigem

    VastaKustuta
  2. Tänan, Malle, väga selge juhendi eest. Su pintaskud on nii vahvad, et ma lihtsalt pean ka ühe valmistama.

    VastaKustuta
  3. Väga ilusad kaardid ja suured tänud põhjaliku õpetuse eest! Kindlasti tahaks kunagi järgi proovida.

    VastaKustuta
  4. Issakene, kui lahe õpetus ! Sa oled igati tasemel, Malle :) Suured-suured tänud. Ma üritan kunagi ka proovida :)

    VastaKustuta
  5. Väga tore õpetus! Kindlasti tahaks proovida teha!

    VastaKustuta
  6. SUPER tragi! Tänud põhjaliku õpetuse eest!

    VastaKustuta
  7. Väga vahvad tööd ja asjalik õpetus, tahaksin ka kohe proovida! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Mõnusat nokitsemist! :)

      Kustuta
    2. Suur tänu ! Esimesed kolm kaarti tehtud , õpetus oli nii põhjalik et lausa pidin koheselt proovi tegema.

      Kustuta
  8. Väga ilusad kaardid ja hea õpetus! Minul tekkis hoopis selline küsimus, kuidas tekst kaardile saada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan! :) Küsimusest ma ei saa küll võib-olla täpselt aru, mida sa silmas pead? Olen tekstid printinud ja siis niiöelda "särgile" liiminud. Loomulikult võib ka otse sisse kirjutada.

      Kustuta
  9. Väga õigesti saite aru :), mis programmi kasutate kirjutamiseks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Microsoft Word, kõige tavalisem kirjutusprogramm.

      Kustuta
  10. See läheb ju peale prooviaega tasuliseks, vähemalt minul on nii, ei lase mul seal midagi kirjutada, palub uuendada, 7 eurot kuu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei oska küll öelda, miks nii. Mul pole tasulist täisprogrammi, aga mul on Windowsiga kaasas tasuta programm, milles pole küll ehk kõiki võimalusi, aga ma pole millestki ka puudust tundnud. Nimi on Microsoft Word Starter 2010. Võin-olla saab seda kusagilt alla tõmmata.

      Kustuta
  11. Kiidan ka mõnusalt põhjalikku õpetust! Tegin taas täna ühe "Mats linnas, roos rinnas" kaardi siinse õpetuse järgi. Ainus millega igakord pusin, on särgi jaoks õige paksusega valge paberi leidmine. Igakord tekib krae sisse kortsuke, vahet pole, kas teen seda koopiapaberi paksuse paberi või paksema ( 210 g sai täna)paberiga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Tore kuulda tagasisidet! :) Selle kortsukese vastu on ka rohtu. Mul kippus samuti jääma. Hiljem leiutasin viisi, kuidas seda vältida. Selle krae osasse, mis jääb sissepoole, teen väiksed sisselõiked, õigemini siis lõikan kolmnurkselt tükikesed välja. Lisasin selle ka nüüd õpetusse. Loodan, et on abiks!

      Kustuta
    2. Tänud! Järgmine kord saab siis ehk juba "korralikult triigitud särgiga" kaart valmistatud. :)

      Kustuta