25 juuni 2015

Niidigraafika

Täna on mul näidata midagi uut. Juba veebruaris-märtsis tegelesin tikkimisega. Nüüd pühade ajal vormistasin lõpuks oma tikandid kaartideks.

Internetist leiab palju igasuguseid mustreid tikkimiseks, aga seekord ma kasutasin spetsiaalseid lõiketeri Nellie Snelleni firmalt, mis kerge vaevaga augustavad mustri paberisse ja ühtlasi lõikavad ka kujundi.

See paberitorkimine pole mulle sugugi võõras. Lapsena sai juba pilte tikitud. Ehk keegi veel mäletab sellist kaartide komplekti Värvime ja tikime? :)

Aga minu kaardid said sellised, prinditud piltidega. Nende otsimine ja sobitamine võttis omajagu aega. Kaardid said tikitud 1-kordse mulineega. Nüüd on mul juba ilusat läikivat spetsiaalset tikkimisniiti, nii et järgmised kaardid on juba säravamad.

Esimene kaart sobib pulmadeks/pulmapäevaks. Mõõdud 15,6x15,6 cm.



Teine kaart sai lastepärane. Mõõdud 15,6x15,6 cm.



Lillades toonides võõrasemadega kaart. Mõõdud 14,4x14,4 cm.



Taluaia lilled. Mõõdud 14,7x14,7 cm.



Veidi ka niidigraafika ajaloost:

Niidigraafika ehk pabertikand, nöörikunst ehk string art on väga vana ja lihtne käsitöötehnika. Seda on nimetatud tänapäeval ka moderniajastu rahvakunstiks.

Pabertikand on väga kergesti õpitav ja selle tehnika abil on võimalik luua väga lihtsaid ja kauneid töid: õnnitluskaarte, seinapilte, järjehoidjaid, nimekaarte, pildiraame jne.

Tehnika iseenesest ulatub juba 18 sajandisse, mil aukudega täidetud paberile tikiti värviliste lõngadega kauneid mustreid. Aukude torkimist tuli teha paberi mõlemale poolele ja selleks kasutati erineva jämedusega nõelu.

Selle käsitöökunsti algjuured on tegelikult pärit matemaatikast ja selle tehnika võttis kasutusele 19. sajandil Mary Everest Boole (1832-1916). Ajal, mil kõrgemat matemaatikat peeti naistele kättesaamatuks, koolitas ta end ise ja sai tuntuks eelkõige uuenduslike õppemeetoditega. Ta kasutas niidikunsti lastele geomeetria tutvustamiseks, illustreerimaks sirgjoonte abil kõverjoonte moodustamist. Seda tehnikat täiustas hiljem prantsuse matemaatik-füüsik Paul de Casteljau.

1970. aastatel kasutas prantsuse insener Pierre Etienne Bezier sellist kõverate moodustamist ka Renault` autokerede konstrueerimisel. Temalt nime saanud Bezier`i kõverat kasutatakse tänapäevases arvutigraafikas.

See käsitöötehnika pakub lõputuid värvi ja mustrikombinatsioone ja on saanud tänapäeval uuesti väga populaarseks.

Tekst pärit siit, kui edasi järgmistele lehtedele minna, leiate ka õpetuse.

7 kommentaari:

  1. Kõik kaardid on väga ilusad, kuid võõrasemadega kaarti tahaksin kogu aeg nähtaval hoida!

    VastaKustuta
  2. Hämmastav tehnika ja teostus, olen lummatud!

    VastaKustuta
  3. Imeilus! Kaunis tehnika!
    Minuni veel jõudnud ei ole, võib olla ei jõuagi, aga imetlen ikkagi! Sinu käes muutub iga tehnika ilusaks!

    VastaKustuta
  4. Oo, põnev ja ilus, selle karikakardega võtaks :)

    VastaKustuta
  5. väga ilusad kaardid, ostsin just hiljuti palju niite selleks, kuid aega ei ole, teen tavaliselt talvel.

    VastaKustuta