03 aprill 2022

Scrapling

Kuulsin sõna "scrapling" esimest korda 4 aastat tagasi. Millalgi peale seda või veidi hiljem tegin ma selle kaardi. Nüüd mingi asja otsimise käigus jäi ta mulle näppu ja avastasin, et ma ju polegi seda varem näidanud. 

Scrapling on enamasti kindla mõõduga (3,8 x 11,4 cm) kitsas, piklik, alati kahekordne kaardikene. Tegelikult võivad mõõdud ka veidi varieeruda, pole nii kindlalt paika pandud kui ATC-del. Venekeelsetes blogides on kõrguseks 11,4 cm, aga kui tollidest teisendada, ei saa ma rohkem ega vähem kui 10,8.  Võib kasutada õnnitluskaardina, paki sildina, lillekimbu küljes, järjehoidjana... Otsisin täpsemat definitsiooni ja leidsin sellise kirjelduse: 

Scrapling sai alguse sellest, kui üritasime kaardivalmistamisel ära kasutada kõik jäägid, mis meil on. Täpsemalt, kui võtate 5 1/2" x 4 1/4" (meie mõistes siis ca 11 x 14 cm) kaardi ja lõikate ruudukujuliseks õnnitluskaardiks, jääb teile alles tükk, mille suurus on 1 1/2" x 4 1/4". Sellest tükist ja muudest jääkidest saabki  "mini" kaardi. 

Lihtsamalt öeldes - scrapling on kitsas topeltvolditud riba, mille lõikad ära, kui teed tavalisest ristkülikukujulisest kaardist ruudukujulise kaardi.

Mina tavaliselt väga postkaardisuurusi kaarte ei tee ega ammugi nendest omakorda ruudukujulisi, aga igasuguseid ribasid koguneb küll. Võiks ju veel scraplinge meisterdada.

Oma kaardikesele tegin distress tindiga tausta, sinna peale templi ja neediga kinnitatud liblika. 



Olen Pinteresti kausta kogunud ka mõned scraplingu näidised.

2 kommentaari:

  1. Lihtne ja ilus! Ise pole selle peale tulnud, et neid jääke niimoodi kasutada, hea idee igatahes!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Eve! Sain selle idee tegelikult ATC koolituselt, kus me koos olime ja Maria tutvustas muuhulgas ka erinevaid väikseid vorme (inchid ja rinchid ja twinchid ja mis iganes veel...).

      Kustuta