20 juuni 2020

Paberi toonimine teega


Võtsin ette paberi vanandamise teega. Ammu oli see plaanis, aga kuidagi tundus nii suur ja aeganõudev töö. Tegelikult käis kõik päris kähku. Eelnevalt vaatasin mõningaid YouTube videoid ka. Näiteks see või see.

Kuidas oleks ühe tassikese teega? :) Alguses panin tõmbama 10 pakki teed. Need olid mul juba mitmed aastad seisnud ja kõrvale pandud paberi toonimiseks.


Siis valasin tee ahjuvormi, natuke vett veel juurde ja hakkasin lehti lisama ühekaupa. Videos paneb küll paraja portsu korraga, aga mina nii ei teinud. Kusagil 12-14 lehte korraga, lasin 5-10 minutit neil seal seista ja siis kahes hunnikus praepanniga ahju samamoodi 5-10 minutiks ja keskmiselt 180 kraadi juures. Uus ports tee sisse ja ikka nii edasi...


Tulemus sai selline. Pealmised kippusid ära kõrbema, seepärast on osad pruunimad, paar tükki viskasin ära, sest liiga küpsenud paber muutub hapraks ja läheb murdmisel prõksti pooleks. Viimane ahjutäis sai jälle heledam (need pealmised), kuna keerasin kuumuse juba kinni ja nii nad seal vindusid tükk aega. Ma arvan, et järgmine kord kuivatan siiski õhu käes, mitte ahjus. Tulemus saab siledam ja heledam.


Lõpuks triikisin paberid ära. Esimene pilt on triikimata, teine peale triikimist.



Tundub, et ükskord tuleb siit jälle märkmik. A5 suuruses lehti sai 55. 

4 kommentaari:

  1. Väga lahe ettevõtmine ja super tulemus! Ise ei olegi proovinud, aga tekkis kohe tahtmine. Ahjus "küpsetamine" on jah õnne ja riski küsimus, aga kiiremini kuivavad kui hulga teed. Kas need lehed on A4 suuruses värvitud või väiksemad, lõikasid pooleks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Eve! Need ongi juba A5 suuruses valmis paberid. Kunagi ammu ostetud, tegin viimased nüüd ära, tuleb osta uued. Vaatasin, et Charlot, Büroomaailm jt täitsa pakuvad seda suurust koopiapaberit. Lihtsam kui ise lõigata. Samuti 80g nagu tavaline A4. Kui suurt paberit lõigata, siis ma teeks seda enne värvimist.

      Kustuta
  2. Olen kunagi proovinud teega lehti toonida, aga need lehed seisavad mul siiani kuskil... kus ma ei teagi. :D Aga see on väga lahe tehnika, äkki kunagi leian ka tee sinna uuesti. :)

    VastaKustuta